tejallergia

Ha a tej okoz problémát

A tej és tejtermékek fogyasztása – a tejben található sokféle összetevőnek és a szervezet eltérő válaszreakcióinak köszönhetően – számos panasz és tünet megjelenéséhez vezethet, ezeknek egyik kiváltó oka a tejallergia lehet.

Tájékoztatónk segít eligazodni a klinikánk által kínált, a tej és tejtermék okozta panaszok kivizsgálására használható laboratóriumi vizsgálatok között, azonban nem helyettesíti a szakorvosi konzultációt, melynek részét képezi a részletes kórelőzmény felvétel és a fizikális vizsgálat is.

Az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, a tejfehérje allergiát nem szabad összekeverni sem a tejcukorérzékenységgel (laktózintoleranciával), sem a tejfehérje-intoleranciával!

Tejallergia

Tejallergia gyanúja esetén közvetlenül tej fogyasztását követően változatos tünetek jelenhetnek meg: bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben akár anafilaxiás roham is kialakulhat, amit a tejfogyasztást követően, rövid időn belül megjelenő hasi fájdalom, ajak, gége és nyelvdagadás jelez, sőt a súlyos allergiás reakció akár életveszélyes keringés összeomlást is okozhat.

Tejallergia vizsgálatára a következő allergiapaneleink alkalmasak:

  • Nutritív 20-as, 
  • Nutritív 40-es, vagy a 
  • Vegyes Inhalatív+Nutritív panel

Molekuláris (komponens alapú) allergiavizsgálat:

Az alábbi tej összetevők elleni allergiát vizsgáljuk molekuláris allergén specifikus IgE (ImmunoCAP) teszt segítségével: tej, nBos d8 Kazein, nBos d4 alfa-laktalbumin, nBos d5 beta-laktoglobulin

Tejfehérje okozta intolerancia

Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek. Ezek hátterében bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, a bél megváltozott perisztaltikája, valamint a bélfal áteresztőképességének fokozódása okoz. A panaszok sokfélék lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió.

Tejfehérje okozta, nem allergiás eredetű tej intolerancia vizsgálatára 

  • a 46-os, 108-as vagy a 220+ panel használható.

Tejcukorérzékenység (Laktózintolerancia)

A laktózintolerancia leggyakoribb tünete a tej- és tejtermékfogyasztást követő hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, hányinger. A laktózintolerancia lehet elsődleges, melynek hátterében a bélhám laktázaktivitás genetikai okokra visszavezethető gátlása áll, illetve lehet másodlagos (szerzett), amikor valamilyen alapbetegség (pl. gyulladásos bélbetegség, fertőzés, lisztérzékenység, antibiotikumszedés) által okozott bélhámsejt-károsodás következményeként jelenik meg és gyakran csak átmeneti.

Az elsődleges tejcukorérzékenység kivizsgálására 

  • a genetikai laktózintolerancia tesztet javasoljuk, melyet a diéta nem befolyásol, bármikor elvégezhető. 

A vizsgálat történhet vérből vagy szájnyálkahártya-törletből is. A genetikai teszt nem alkalmas a másodlagos (szerzett) laktózintolerancia kimutatására!

Amennyiben többet szeretne megtudni a témával kapcsolatban, vagy időpontot szeretne foglalni, keressen minket elérhetőségeinken!

FORRÁS: SYNLAB