andoridlogo

Szonográfia

Mit jelent a szonográfia? Kik végzik a vizsgálatot?

Az ultrahang vizsgálatok előkészítésére utaló szono- előtagot használják, melyeket szonográfusok végeznek el. Ők olyan speciális szakemberek, akik alapos képzésben részesülnek az ultrahang vizsgálatok önálló elvégzésére, radiológus szakorvosok irányítása és felügyelete mellett. A működésüket a 32/2008. (VIII. 14.) EüM rendelet pontos előírásai szerint végzik.
Az ultrahangdiagnosztikában a technika gyors fejlődése és diverzifikációja miatt szükség van a szakemberek, különösen a radiológusok és szonográfusok specializációjára és számának növekedésére.

Mi történik a szonográfia során?

Az egyre növekvő képalkotó vizsgálati igény kielégítésére az egyik megoldás az orvosi feladatok megosztása, amely magában foglalja a magasan képzett szakdolgozók és frissen végzett szakemberek bevonását. A Magyar Radiológusok Társasága Ultrahang Szekciójának vezetősége is támogatja ezt az elvet, és hangsúlyt helyez a szonográfusok képzésére és munkájára.
Fontos tény, hogy az Európai Radiológus Társaság (ESR) 2010-ben kiadott állásfoglalása hangsúlyozza a szonográfusok jelentőségét az ultrahang-diagnosztikában, kiegészítve a radiológusok munkáját. A szonográfusok világszerte elismert és elismert szakemberek. A szonográfusok önállóan végzik el az ultrahang vizsgálatokat, de ezt radiológus szakorvosok megbízásával és felügyeletével teszik meg.
Az ultrahang vizsgálatokról részletes képi dokumentációt készítenek a szakmai irányelveknek megfelelően, amelyet megőriznek. Az írásos dokumentáció előkészítése mellett összehangolják azt a radiológus szakorvossal. Ha szükséges, a szonográfus és a radiológus szakorvos együtt egészíti ki a vizsgálatot. Az ultrahangleletet a radiológus szakorvos pecsételéssel és aláírással hitelesíti, így válik érvényessé. A leleten a szonográfus neve és aláírása is szerepel.
Beautiful young doctor doing diagnostic sonography on a patient.
Nemzetközi gyakorlatban előfordul, hogy megfelelően képzett radiográfusok és szonográfusok önállóan elvégezhetik a leletezést. Néhány specialitásban Magyarországon is lehetőség van önálló leletezésre, például a has és kismedence, valamint a keringés (hasi erek duplex vizsgálata, végtagi erek duplex áramlásvizsgálata, nyaki erek) ultrahangvizsgálata esetében.
A Platán Magánklinikán már szonográfus szakemberünk is várja, így rövidítve a várakozási időt és felgyorsítva a vizsgálatokat.

Foglaljon időpontot

ÍGY MŰKÖDIK KEDVEZMÉNYKÁRTYÁNK

1. Fizessen elő!
2. Töltse le a Platán Magánklinika mobilapplikációt!
3. Foglaljon online vagy telefonon!
4. Érvényesítse a kedvezményt!

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!
Visszahivas