andoridlogo

Allergiavizsgálatok

Allergiavizsgálatok

Allergiavizsgálat vérből és bőrpróbával

Szabaduljon meg a kellemetlen allergiás tünetektől – személyre szabott kezeléssel, hogy a mindennapok újra gondtalanok legyenek!

 

Az allergológia olyan szakterület, amely az allergiás reakciók, betegségek és ételintoleranciák felismerésével, diagnosztizálásával, kezelésével és megelőzésével foglalkozik.

Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója olyan anyagokra – allergénekre –, amelyek normál esetben ártalmatlanok. Ezek az anyagok belélegezve, a bőrrel érintkezve vagy az emésztőrendszeren keresztül juthatnak a szervezetbe, és kellemetlen, sőt akár veszélyes tüneteket okozhatnak.

Hogyan zajlik az allergiavizsgálat?

A szakorvosi konzultáció során a tünetek alapján feltérképezzük a lehetséges kiváltó tényezőket, majd célzott vizsgálatokkal (például bőrpróba vagy vérvizsgálat) igazoljuk azokat. A vizsgálat eredményei alapján személyre szabott terápiás javaslatot kap a páciens, amely magában foglalhat gyógyszeres kezelést, egyéni étrendi vagy bőrápolási tanácsokat.

Mikor javasolt allergológiai vizsgálat?

Intolerancia vagy allergia? – Nem mindegy!

A fő különbség: Míg az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója, addig az ételintolerancia az emésztőrendszer zavarából fakad. Az allergia súlyosabb – akár életveszélyes – tüneteket is okozhat, míg az intolerancia kellemetlen, de jellemzően nem veszélyes panaszokat idéz elő.

Ételallergia: Az immunrendszer hibásan károsként azonosít bizonyos ételeket, és védekezésképp antitesteket termel. A reakció gyors – akár azonnal jelentkezhet bőrviszketés, csalánkiütés, gyomorpanasz, nehézlégzés vagy anafilaxia. Az allergiát a specifikus IgE szint vizsgálatával lehet igazolni.

Ételintolerancia: Az emésztőrendszer nem képes megfelelően feldolgozni bizonyos ételeket, ami órákkal vagy napokkal később jelentkező tünetekhez vezethet: hasmenés, puffadás, fejfájás, krónikus fáradtság, bőrproblémák. Intolerancia esetén a specifikus IgG molekulák szintjét vizsgáljuk.

Elérhető vizsgálataink vérből

Táplálék intolerancia vizsgálatok – 46 / 108 / 220+ tápanyagra vérből
46 tápanyagra

Alma, Bárányhús, Brazil Dió, Brokkoli, Burgonya, Búza, Csirkehús, Dinnyemix, Dió, Durum Búza, Édesvízi Hal (Lazac, Pisztráng), Élesztő, Fehérhalmix (Tőke-És Lepényhal), Fekete Ribizli, Fokhagyma, Földimogyoró, Földieper, Glutén, Gomba, Grapefruit, Gyömbér, Kagyló És Rák, Kakaóbab, Káposzta, Kesudió, Kukorica, Mandula, Marhahús, Narancs És Citrom, Olajbogyó, Paprikamix (Piros, Zöld Sárga), Paradicsom, Póréhagyma, Rizs, Rozsliszt, Sárgarépa, Sertéshús, Szójabab, Tea, Tehéntej, Tojás, Tonhal, Uborka, Zab, Zeller, Zöldség (Borsó, Lencse, Bab).

108 Tápanyagra

Árpa, Cseresznye, Brokkoli, Mandula, Gliadinglutén, Szőlő (Fehérkék), Sárgarépa, Kesudió, Zab, Kivi, Zeller, Kakaóbab, Rozs, Citrom, Chili, Mogyoró, Tönköly, Nektarin, Uborka, Földimogyoró, Búza, Narancs, Torma, Pisztácia, Hajdina, Ananász, Póréhagyma, Szezámmag, Lenmag, Eper, Olajbogyó, Napraforgómag, Kukorica, Görögdinnye, Hagyma, Dió, Köles, Körte, Burgonya, Kókusz, Rizs, Szilva, Vöröskáposzta, Gomba Mix 1 (Laskagomba, Sampion Gomba, Shiitake Gomba, És Rókagomba), Marhahús, Grapefruit, Paradicsom, Gomba Mix 2 (Vargánya Gomba, Csiperke Gomba), Csirke, Őszibarack, Fehér Répa, Folyami Rák, Bárány, Datolya, Cukkini, Lazac, Sertés, Bazsalikom, Articsóka, Tonhal, Pulyka, Bors (Feketefehér), Spárga, Kagyló, Tehéntej, Fahéj, Spenót, Garnélarák, Tojássárgája, Fokhagyma, Zöldbab, Szardella, Tojásfehérje, Mustármag, Borsó, Kardhal, Kecskesajt, Szerecsendió, Szójabab, Pisztráng, Kecsketej, Oregánó, Lencse, Nyelvhal, Juhtejt, Petrezselyem, Fehérbab, Tőkehal, Juhsajt, Borsmenta, Saláta, Sörélesztő, Joghurt, Mák, Madársaláta, Sütőélesztő, Padlizsán, Rozmaring, Alma, Méz, Cékla, Kakukkfű, Sárgabarack, Kávé, Kaliforniai Paprika, Vanília, Banán, Fekete Tea.

220 Tápanyagra

Tej, Tejkészítmények: Alfa-Lactalbumin, Béta-Lactoglobulin, Bivalytej, Juh Tej, Kazein, Kecsketej, Tehéntej, Tojás Fehérje, Tojás Sárgája
Halak, Tenger Gyümölcsei: Ajóka, Alga Espaguette , Alga Spirulina, Alga Wakame, Angolna, Csiga, Parti Csuka, Doradó, Fekete Sügér, Fekete Tőkehal, Fésűs Kagyló, Foltos Tőkehal, Garnélarák, Hering, Homár, Hüvelykagyló, Kacsakagyló, Kardhal, Kaviár, Kék Kagyló, Kemény- Vagy Pénzkagyló, Lazac, Lepényhal, Makréla, Naphal, Osztriga, Ördöghal, Pisztráng, Polip, Ponty, Rombuszhal, Sügér, Szardínia, Szívkagyló, Tarisznyarák, Tintahal Kalamári, Tintahal, Szépia, Tonhal, Tőkehal
Gyümölcsök: Alma, Ananász, Avokádó, Banán, Citrom, Cseresznye, Datolya, Eper, Faeper, Fekete Áfonya, Fekete Ribizli, Füge, Görögdinnye, Gránátalma, Grapefruit, Guava, Kivi, Körte, Licsi, Lime, Málna, Mandarin, Mangó, Mazsola, Narancs, Nektarin, Olajbogyó, Őszibarack, Papaja, Paradicsom, Rebarbara, Ribizli, Sárgabarack, Sárgadinnye, Szeder, Szilva, Szőlő, Vörösáfonya
Gyógynövények És Fűszernövények: Aloe Vera, Ánizs, Babérlevél, Bazsalikom, Bors Keverék (Fekete/ Fehér), Borsmenta, Cayenne-Bors, Csalán, Curry, Édesgyökér, Fahéj, Fokhagyma, Gingkó, Ginzeng, Gyömbér, Kakukkfű, Kamilla, Kapor, Komló, Koriander, Kömény, Majoranna, Menta, Mustármag, Petrezselyem, Rozmaring, Sáfrány, Szegfűszeg, Szerecsendió, Tárkony, Vanília, Vörös Chili, Zsálya
Húsok: Bárányhús, Bivaly, Borjúhús, Csirkehús, Disznóhús, Fogolyhús, Fürjhús, Kacsahús, Kecskehús, Lóhús, Marhahús, Nyúlhús, Pulykahús, Rőtvad (Szarvas-, Őzhús), Strucc, Vaddisznóhús
Zöldségfélék: Amarantusz (Disznóparéj), Articsóka, Borsó, Brokkoli, Burgonya, Cékla, Cikória, Csicseriborsó, Édesburgonya, Édeskömény (Levél), Fehér Karóbab, Fehérrépa, Fejes Saláta, Hagyma, Káposzta, Káposzta Vörös, Kapribogyó, Karfiol, Kobaktök/Futótök, Mángold, Manióka, Mogyoróhagyma, Padlizsán, Paprika, Póréhagyma, Retek, Ruccola, Sárgarépa, Spárga, Spenót, Széles Bab, Szójabab, Uborka, Vizitorma, Vörös Vesebab, Zeller, Zöldbab, Kelbimbó, Lencse
Olajos Magvak: Dió, Fenyőmag, Földimogyoró, Kesudió, Kókusz, Makadámdió, Mandula, Mogyoró, Paradió, Pisztácia, Tigrisdió / Földimandula
Gabonafélék: Árpa, Búza, Búzakorpa, Durumbúza, Gliadin, Gríz (Polenta), Köles, Kukorica, Kuszkusz, Lenmag, Maláta, Pohánka, Quinoa, Rizs, Rozsliszt, Tönkölybúza, Transzglutamináz, Zab
Egyebek: Tea (Fekete), Tea (Zöld), Agar-Agar, Élesztő (Sütő), Élesztő (Sör), Gesztenye, Kakaóbab, Gomba, Kávé, Kóladió, Méz, Nádcukor, Napraforgómag, Repcemag, Szentjánoskenyér, Szezámmag, Tápióka

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

Allergia

Allergia a szervezet téves immunválasza. Olyan anyag, molekula ellen védekezik, mely a szervezetre ártalmatlan és egészséges emberekben semmilyen tünetet nem okoz. Jellemző tünetek között szerepelhetnek kiütések, foltok megjelenése a bőr felszínén, hányás, hasmenés, légszomj,nehézlégzés és súlyosabb esetban akár úgynevezett anafilaxiás sokk is.

Az allergia tünetei lehetnek:

Bővebben az inhalatív allergiákról

Pollenallergia

A problémát nem az a viszonylag nagyméretű virágpor okozza, amit a méhek, a poszméhek, a lepkék vagy a szél szállít virágról virágra. Az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. Az allergiás náthát megszűntetni nem egyszerű és a kezelés hiányának allergiás asztma lehet a következménye.

Háziporatka-allergia

A háziporatka allergiások tünetei egyértelműen a téli időszakban rosszabbodnak, hiszen olyankor több időt töltünk a lakásban, egy légtérben az allergénnel. A háziporatka táplálékául az ember által elhullajtott hámsejtek szolgálnak, így ezek leginkább az ágyneműkben, az ágy környékén és a szőnyegekben fordulnak elő.

Kutya-, macskaallergia

Az állatszőr-allergia megnevezése téves. Valójában nem a szőr allergizál, hanem az állat széklete, vizelete, nyála, vagy éppen hámpikkelyei. Az allergénnel történő érintkezés belégzés vagy bőrkontaktus révén jön létre.

Inhalatív allergia vizsgálataink vérből:

Inhalatív (légúti) 20-as allergiapanel (allergénspecifikus IgE)

fakeverék: éger, nyír, mogyoró, tölgy, fűz; fűkeverék: perjefélék, réti komócsin, rozs, parlagfű, lándzsás utifű, feketeüröm; hámok: macska szőr-hám, kutya hám; tollkeverék: liba toll, csirke toll, kacsa toll, pulyka toll; Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Alternaria tenuis, Dermatophagoides pteronyssin.

Inhalatív (légúti) 40-es allergiapanel (allergénspecifikus IgE)

macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya szőr, tengerimalac hám, nyúl hám, aranyhörcsög hám, patkány hám/protein, egér hám/protein, tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), Candida albicans (élesztőgomba), konídiumos gomba (Alternaria tenius), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa, mogyoró fa/cserje, szilfa, fűzfa, nyárfa, juharfa, nyírfa, bükkfa, tölgyfa, diófa, házipor atka (D. pteronyssius), házipor atka (D. farinae), házipor/házikosz, csótány, lándzsás útifű, fehér libaparéj, ballagófű, juhsóska, fűkeverék 1 (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék 2 (illatos borjúpázsit, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)

Vegyes allergiapanel – 20 kombinált nutritív (tápanyag) és inhalatív (légúti) allergén

Macskaszőr/-hám, kutyaszőr, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), konídiumos gomba (Alternaria tenuis), élesztőgomba, parlagfűpollen, nyírfapollen, atkakeverék (D1,D2,D3,D71), fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, földimogyoró, szója, búzaliszt, kecsketej, tőkehal.

Bővebben a rovarcsípés allergiákról

A rovarcsípés hatására helyi és a szervezet egészét érintő reakciók is kialakulhatnak. A csípés helyétől és számától függően akár életveszélyes állapotba is kerülhet az, aki túlzott allergiát mutat a rovarcsípésekkel szemben.

A csípés helyén tapasztalható reakciók:

  • fájdalom
  • ödéma
  • viszketés
  • vérzés
  • bőrpír
  • csalánkiütés

Több szervrendszert érintő reakciók esetén előfordulhat:

  • bőrkiütés
  • nyelv-, ajak- és légúti duzzanat
  • gégeödéma
  • szapora, vagy éppen sípoló légzés
  • nehézlégzés
  • a vérnyomás leesése
  • sokk
  • eszméletvesztés
  • légzésleállás
Egyéb molekuláris allergia – Rovarméreg panel II. (méh, darázs, lódarázs, európai papírdarázs)

Vizsgálati Csomag: Méh, darázs, lódarázs, vagy európai papírdarázs csípését követő szisztémás allergiás reakció és/vagy a rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs) vizsgálat kettős pozitivitása esetén ajánlott a molekuláris allergia - rovarméreg panel II. (méh, darázs, lódarázs, európai papírdarázs) vizsgálat elvégzése az allergiát okozó rovar azonosítása céljából. A vizsgálat segítséget nyújt annak tisztázásában, hogy valóban fennáll-e a többes allergia, vagy keresztallergiáról van szó, melyik rovar mérge felelős az allergiáért, illetve melyik komponensre érdemes méreg-specifikus immunterápiát tervezni.
A vizsgálat allergiás reakció előrejelzésére nem alkalmas, ha csípésre még nem került sor korábban.

Rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs)

Egyedi Vizsgálat, A rovarméreg ellen a szervezetben speciális ellenanyagok termelődnek, melyek különböző reakciót válthatnak ki. A vizsgálat célja a méh és darázsméreggel szemben termelődő specifikus IgE ellenanyag kimutatása.

Hisztamin allergia

A hisztamin főként az allergiás reakciókban játszik szerepett, de emellett a gyulladásos folyamatokban, indukálja a gyomorsav szekréciót, neurotranszmitterként hat (idegsejtek között információt közvetítő kémiai anyag), értágító hatása van, fokozza az erek permeabilitását (folyadékok számára átjárhatóvá teszi az érfalat), hatása van a bélben és tüdőben lévő simaizmok összehúzódására, továbbá a pulzusra és a szívizom összehúzódására is.

Epicutan tesztek

Epicután teszt a Prick teszthez hasonlóan a bőrre helyezett allergénnel történik. Eltérés azonban, hogy itt azon allergéneket vizsgáljuk, ahol a tünetek mögött kevésbé az IgE ellenanyagok, mint inkább a limfocita fehérvérsejtek játszanak szerepet. Ilyen allergiák esetén a tünetek lasabban alakulnak ki, ezért az epicután teszt időtartama is hosszabb, akár egy hetet is igénybe vehet. A tünetek megjelenése elsősorban az allergéntől függ. A tartós bőrön való tartás miatt az epicután tesztnél az allergént a hát bőrére helyezzük, ahol több óráig-napig fennmarad. A tüneteket rendszeres időközökben – pár perc, pár óra, pár nap múlva olvassuk le.
Fontos, hogy az epicutan tesztek nyáron nem helyezhetők fel, így a vizsgálat elvégzése leginkább télen, hűvösebb évszakban javasolt, hogy a külső körülmények ne befolyásolják az eredményt!

Kizárólag Epicután teszttel vizsgálható anyagok

Milyen allergének esetén alkalmazható hatékonyan az Epicutan-teszt?

Az Epicutan tapasz-teszt széleskörűen alkalmazható különböző típusú allergének tesztelésére, mint például a fogászati fémallergia és mintegy 35 fajta vizsgált vegyi allergén tekintetében.

Vegyi allergének

A legtöbb ekcéma, mint például a kéz bőrén kialakult kontakt dermatitisz, a különböző vegyi allergénekre adott allergiás reakciók egyik leggyakoribb formája. A kontakt dermatitisz számos tényezőtől, például kozmetikumoktól, mosószerektől, tisztítószerektől, gyógyszerektől, vegyi anyagoktól alakulhat ki. Jellemző tünetei a pirosság, duzzanat a bőrön, viszketés vagy égő érzés, kiszáradt, repedezett vagy hámló bőr.
További allergizáló anyagok lehetnek még többek kötött: festékek, hajfestékek, samponok, szappanok, tusfürdők, kozmetikumokban található illatanyagok és konzerválószerek, öblítők. Mindezek esetében az Epicutan-teszt megbízható eredményt ad.

Fém allergia

Sokan érzékenyen reagálhatnak bizonyos fémekre, ékszerekre leggyakrabban a nikkelre, krómra vagy kobaltra.

Fogászati fémallergia

A fogászati kezelések után kialakult allergiás reakció igen gyakori. Az Epicutan-teszttel kideríthető, hogy a páciens érzékeny-e a fogászati fémekre, műanyagokra, így elkerülhető, hogy csak a költséges fogpótlás után derüljön ki a beépített anyagra adott esetleges allergiás reakció.

Latex allergia

Az Epicitan-teszt hasznos módszer az allergiás reakció okának felderítésében azok számára is, akik érzékenyek a latexre (gumira).
Klinikánkon az Epicutan-teszt elvégzése kizárólag szakorvosi javaslatra, minden esetben az egyéni kórtörténet és tünetek ismeretében lehetséges. A tesztelt allergének kiválasztása az orvosi szakvélemény és az érvényes szakmai irányelvek alapján történik.

Milyen időszakban javasolt az epicutan teszt elvégzése?

Az epicutan teszt elvégzése leginkább a téli időszakban, de mindenképpen hűvösebb évszakban javasolt. A nyáron történő vizsgálat nem lehetséges, nem is helyezhető fel úgy a teszt, hogy az biztos, megbízható eredményt adjon. Ennek oka, hogy a nyári meleg időjárási körülmények több szempontból is befolyásoló hatással bírnak:

H2 kilégzéses teszt

Ezt kell tudni a hidrogén kilégzéses tesztekről

A hidrogén kilégzési teszt több betegség és érzékenység kimutatására is alkalmas. A kilégzéses vizsgálatok során egy speciális, laktóz, fruktóz, vagy laktulóz tartalmú folyadék kerül elfogyasztásra, mely előidézi a kilélegzett levegő összetételének változását, mely bizonyíthatja az adott betegség fennállását.

Hogyan működik a H2 kilégzéses teszt?

Hidrogén gáz az emberi szervezetben csak úgy keletkezik, hogy a bélbaktériumok erjesztik a szénhidrátokat. Amennyiben ezek nem megfelelően szívódnak fel a tápcsatornában, ez a normális mennyiségtől eltérő hidrogén koncentráció egy speciális mérőműszerrel mutatható ki a kifújt levegőből.

Milyen betegségeket segít diagnosztizálni a hidrogén (H2) kilégzési teszt?

A vizsgálat igazolhatja a laktóz érzékenységet, a vastagbél baktériumok által okozott kontaminált vékonybél szindrómát (SIBO), és a fruktóz felszívódási zavart.

Laktóz kilégzési teszt

Laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) abban az esteben alakul ki, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére, és a laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő.

Laktulóz kilégzési teszt

A laktulóz kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok kimutatására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindrómának (SIBO) nevezzük. A kórkép puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár. Minden intolerancia vizsgálatot a laktulóz teszt elvégzésével kell kezdeni a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) kizárása céljából.

Fruktóz kilégzési teszt

A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara vizsgálható. A felszívódási zavar fennállása esetén a gyümölcscukor emésztés nélkül kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel, puffadással, hasmenéssel, görcsös hasi fájdalommal jár.

Hogyan zajlik a H2 kilégzéses teszt?

Egy csutorán keresztül a páciens befújja a készülékbe a kilélegzett levegőt. A vizsgálat időtartama kb. 120 – 180 perc, 20 percenként szükséges elvégezni belefújást. A vizsgálat a kilélegzett levegő H2-tartalmát méri és jeleníti meg, az így kirajzolódó görbe segítségével állítható fel a diagnózis.

Hogyan kell előkészülni a H2 kilégzés vizsgálatra?

A hidrogén kilégzéses vizsgálat előkészítést igényel. A mérés során kapott eredmények megfelelő értékelhetősége érdekében kérjük az alábbi előírások betartását. A vizsgálatot megelőző 4 hétben ne vegyen be antibiotikumot, a megelőző 1 hétben hashajtót és gyomorürülést serkentő szereket.

A vizsgálat előtti napon (reggeltől) ne fogyasszon:

Fogyasztható ételek, italok:

A vizsgálatot megelőző napon 19 óra után kérjük ne egyen semmit, 21 óra után pedig ne igyon.

A vizsgálat napján:

Vizsgálat kiértékelése

A vizsgálat értékelése során megfigyelik és összehasonlítják az első mérés (alapérték) és a többi mérés eredményét és egymáshoz való viszonyát, valamint értékelik, hogy a betegnél megjelennek-e a laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek, azaz a görcsös hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a puffadás és a hasmenés.

Adókedvezmény igénybevétele

A pozitív eredmény nem minden esetben jelenti az intoleranciát, ezért szükséges lehet további kiegészítő vizsgálat elvégzése is. Javasoljuk, hogy minden H2 kilégzési teszt eredménnyel keresse fel gasztroenterológus szakorvosát.
Amennyiben intolerancia fennállása igazolódik, adókedvezmény jogosultságot kaphat, melyet gasztroenterológus szakorvosunk véleménye/javaslata alapján az Ön háziorvosa állítja ki.

Szakorvosaink

Orvosi csapatunk első osztályú szakértelemmel és sokéves tapasztalattal büszkélkedhet, bizalmat teremtő személyes hozzáállással.

Dr. Hodossy-Virágh Andor

Bőrgyógyászat

Dr. Kovács Mónika PhD

Infektológia, Klinikai immunológia, Utazás orvostan

Dr. Völgyi Zoltán

Belgyógyászat, Gasztroenterológia