Allergiavizsgálatok
Allergiavizsgálat vérből és bőrpróbával
Szabaduljon meg a kellemetlen allergiás tünetektől – személyre szabott kezeléssel, hogy a mindennapok újra gondtalanok legyenek!
Az allergológia olyan szakterület, amely az allergiás reakciók, betegségek és ételintoleranciák felismerésével, diagnosztizálásával, kezelésével és megelőzésével foglalkozik.
Hogyan zajlik az allergiavizsgálat?
Mikor javasolt allergológiai vizsgálat?
- Légúti és rovarcsípés által kiváltott tünetek esetén szakorvosi vizsgálat ajánlott.
- Táplálékallergia vagy bőrpanaszok esetén teljeskörű allergológiai kivizsgálás javasolt.
Intolerancia vagy allergia? – Nem mindegy!
A fő különbség: Míg az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója, addig az ételintolerancia az emésztőrendszer zavarából fakad. Az allergia súlyosabb – akár életveszélyes – tüneteket is okozhat, míg az intolerancia kellemetlen, de jellemzően nem veszélyes panaszokat idéz elő.
Ételallergia: Az immunrendszer hibásan károsként azonosít bizonyos ételeket, és védekezésképp antitesteket termel. A reakció gyors – akár azonnal jelentkezhet bőrviszketés, csalánkiütés, gyomorpanasz, nehézlégzés vagy anafilaxia. Az allergiát a specifikus IgE szint vizsgálatával lehet igazolni.
Ételintolerancia: Az emésztőrendszer nem képes megfelelően feldolgozni bizonyos ételeket, ami órákkal vagy napokkal később jelentkező tünetekhez vezethet: hasmenés, puffadás, fejfájás, krónikus fáradtság, bőrproblémák. Intolerancia esetén a specifikus IgG molekulák szintjét vizsgáljuk.

Elérhető vizsgálataink vérből
Alma, Bárányhús, Brazil Dió, Brokkoli, Burgonya, Búza, Csirkehús, Dinnyemix, Dió, Durum Búza, Édesvízi Hal (Lazac, Pisztráng), Élesztő, Fehérhalmix (Tőke-És Lepényhal), Fekete Ribizli, Fokhagyma, Földimogyoró, Földieper, Glutén, Gomba, Grapefruit, Gyömbér, Kagyló És Rák, Kakaóbab, Káposzta, Kesudió, Kukorica, Mandula, Marhahús, Narancs És Citrom, Olajbogyó, Paprikamix (Piros, Zöld Sárga), Paradicsom, Póréhagyma, Rizs, Rozsliszt, Sárgarépa, Sertéshús, Szójabab, Tea, Tehéntej, Tojás, Tonhal, Uborka, Zab, Zeller, Zöldség (Borsó, Lencse, Bab).
Árpa, Cseresznye, Brokkoli, Mandula, Gliadinglutén, Szőlő (Fehérkék), Sárgarépa, Kesudió, Zab, Kivi, Zeller, Kakaóbab, Rozs, Citrom, Chili, Mogyoró, Tönköly, Nektarin, Uborka, Földimogyoró, Búza, Narancs, Torma, Pisztácia, Hajdina, Ananász, Póréhagyma, Szezámmag, Lenmag, Eper, Olajbogyó, Napraforgómag, Kukorica, Görögdinnye, Hagyma, Dió, Köles, Körte, Burgonya, Kókusz, Rizs, Szilva, Vöröskáposzta, Gomba Mix 1 (Laskagomba, Sampion Gomba, Shiitake Gomba, És Rókagomba), Marhahús, Grapefruit, Paradicsom, Gomba Mix 2 (Vargánya Gomba, Csiperke Gomba), Csirke, Őszibarack, Fehér Répa, Folyami Rák, Bárány, Datolya, Cukkini, Lazac, Sertés, Bazsalikom, Articsóka, Tonhal, Pulyka, Bors (Feketefehér), Spárga, Kagyló, Tehéntej, Fahéj, Spenót, Garnélarák, Tojássárgája, Fokhagyma, Zöldbab, Szardella, Tojásfehérje, Mustármag, Borsó, Kardhal, Kecskesajt, Szerecsendió, Szójabab, Pisztráng, Kecsketej, Oregánó, Lencse, Nyelvhal, Juhtejt, Petrezselyem, Fehérbab, Tőkehal, Juhsajt, Borsmenta, Saláta, Sörélesztő, Joghurt, Mák, Madársaláta, Sütőélesztő, Padlizsán, Rozmaring, Alma, Méz, Cékla, Kakukkfű, Sárgabarack, Kávé, Kaliforniai Paprika, Vanília, Banán, Fekete Tea.
Tej, Tejkészítmények: Alfa-Lactalbumin, Béta-Lactoglobulin, Bivalytej, Juh Tej, Kazein, Kecsketej, Tehéntej, Tojás Fehérje, Tojás Sárgája
Halak, Tenger Gyümölcsei: Ajóka, Alga Espaguette , Alga Spirulina, Alga Wakame, Angolna, Csiga, Parti Csuka, Doradó, Fekete Sügér, Fekete Tőkehal, Fésűs Kagyló, Foltos Tőkehal, Garnélarák, Hering, Homár, Hüvelykagyló, Kacsakagyló, Kardhal, Kaviár, Kék Kagyló, Kemény- Vagy Pénzkagyló, Lazac, Lepényhal, Makréla, Naphal, Osztriga, Ördöghal, Pisztráng, Polip, Ponty, Rombuszhal, Sügér, Szardínia, Szívkagyló, Tarisznyarák, Tintahal Kalamári, Tintahal, Szépia, Tonhal, Tőkehal
Gyümölcsök: Alma, Ananász, Avokádó, Banán, Citrom, Cseresznye, Datolya, Eper, Faeper, Fekete Áfonya, Fekete Ribizli, Füge, Görögdinnye, Gránátalma, Grapefruit, Guava, Kivi, Körte, Licsi, Lime, Málna, Mandarin, Mangó, Mazsola, Narancs, Nektarin, Olajbogyó, Őszibarack, Papaja, Paradicsom, Rebarbara, Ribizli, Sárgabarack, Sárgadinnye, Szeder, Szilva, Szőlő, Vörösáfonya
Gyógynövények És Fűszernövények: Aloe Vera, Ánizs, Babérlevél, Bazsalikom, Bors Keverék (Fekete/ Fehér), Borsmenta, Cayenne-Bors, Csalán, Curry, Édesgyökér, Fahéj, Fokhagyma, Gingkó, Ginzeng, Gyömbér, Kakukkfű, Kamilla, Kapor, Komló, Koriander, Kömény, Majoranna, Menta, Mustármag, Petrezselyem, Rozmaring, Sáfrány, Szegfűszeg, Szerecsendió, Tárkony, Vanília, Vörös Chili, Zsálya
Húsok: Bárányhús, Bivaly, Borjúhús, Csirkehús, Disznóhús, Fogolyhús, Fürjhús, Kacsahús, Kecskehús, Lóhús, Marhahús, Nyúlhús, Pulykahús, Rőtvad (Szarvas-, Őzhús), Strucc, Vaddisznóhús
Zöldségfélék: Amarantusz (Disznóparéj), Articsóka, Borsó, Brokkoli, Burgonya, Cékla, Cikória, Csicseriborsó, Édesburgonya, Édeskömény (Levél), Fehér Karóbab, Fehérrépa, Fejes Saláta, Hagyma, Káposzta, Káposzta Vörös, Kapribogyó, Karfiol, Kobaktök/Futótök, Mángold, Manióka, Mogyoróhagyma, Padlizsán, Paprika, Póréhagyma, Retek, Ruccola, Sárgarépa, Spárga, Spenót, Széles Bab, Szójabab, Uborka, Vizitorma, Vörös Vesebab, Zeller, Zöldbab, Kelbimbó, Lencse
Olajos Magvak: Dió, Fenyőmag, Földimogyoró, Kesudió, Kókusz, Makadámdió, Mandula, Mogyoró, Paradió, Pisztácia, Tigrisdió / Földimandula
Gabonafélék: Árpa, Búza, Búzakorpa, Durumbúza, Gliadin, Gríz (Polenta), Köles, Kukorica, Kuszkusz, Lenmag, Maláta, Pohánka, Quinoa, Rizs, Rozsliszt, Tönkölybúza, Transzglutamináz, Zab
Egyebek: Tea (Fekete), Tea (Zöld), Agar-Agar, Élesztő (Sütő), Élesztő (Sör), Gesztenye, Kakaóbab, Gomba, Kávé, Kóladió, Méz, Nádcukor, Napraforgómag, Repcemag, Szentjánoskenyér, Szezámmag, Tápióka
Hogyan készüljön a vizsgálatra?
- A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.
- A szteroid tartalmú és immunszupresszáns gyógyszerek szedése a vizsgálati eredményt befolyásolhatja. A vizsgálat igénybevételéről, a gyógyszerek esetleges elhagyhatóságáról feltétlenül konzultáljon a kezelést végző szakorvossal.
- A mintavételt megelőző több, mint 1 hónapja tartó diéta befolyásolhatja az eredményt.
- Veleszületett anyagcsere zavar befolyásolhatja a vizsgálati eredményt, ebben az esetben csak akkor vegye igénybe a vizsgálatot, ha előtte konzultált a vizsgálatot végző laboratóriummal.
- Az antihisztamin szedés a vizsgálati eredményt nem befolyásolja.
Allergia
Az allergia tünetei lehetnek:
- tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás - allergiás nátha (rhinitis) / szénanátha
- szemviszketés, könnyezés, vörös szem - allergiás kötőhártya-gyulladás
- nehézlégzés, köhögés, fulladás - allergiás asztma
- bőrkiütés, ekcéma - ekcéma
- csalánkiütés
- hasi fájdalom, hasmenés, felszívódási zavar
- anaphylaxiás shock
- szájnyálkahártya eltérések
- és számtalan egyéb bizonytalan eredetű tünet

Bővebben az inhalatív allergiákról
Pollenallergia
A problémát nem az a viszonylag nagyméretű virágpor okozza, amit a méhek, a poszméhek, a lepkék vagy a szél szállít virágról virágra. Az allergiás reakciót a fák, füvek és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. Az allergiás náthát megszűntetni nem egyszerű és a kezelés hiányának allergiás asztma lehet a következménye.
Háziporatka-allergia
A háziporatka allergiások tünetei egyértelműen a téli időszakban rosszabbodnak, hiszen olyankor több időt töltünk a lakásban, egy légtérben az allergénnel. A háziporatka táplálékául az ember által elhullajtott hámsejtek szolgálnak, így ezek leginkább az ágyneműkben, az ágy környékén és a szőnyegekben fordulnak elő.
Kutya-, macskaallergia
Az állatszőr-allergia megnevezése téves. Valójában nem a szőr allergizál, hanem az állat széklete, vizelete, nyála, vagy éppen hámpikkelyei. Az allergénnel történő érintkezés belégzés vagy bőrkontaktus révén jön létre.
Inhalatív allergia vizsgálataink vérből:
fakeverék: éger, nyír, mogyoró, tölgy, fűz; fűkeverék: perjefélék, réti komócsin, rozs, parlagfű, lándzsás utifű, feketeüröm; hámok: macska szőr-hám, kutya hám; tollkeverék: liba toll, csirke toll, kacsa toll, pulyka toll; Penicillium notatum, Cladosporium herbarum, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Alternaria tenuis, Dermatophagoides pteronyssin.
macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya szőr, tengerimalac hám, nyúl hám, aranyhörcsög hám, patkány hám/protein, egér hám/protein, tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), Candida albicans (élesztőgomba), konídiumos gomba (Alternaria tenius), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa, mogyoró fa/cserje, szilfa, fűzfa, nyárfa, juharfa, nyírfa, bükkfa, tölgyfa, diófa, házipor atka (D. pteronyssius), házipor atka (D. farinae), házipor/házikosz, csótány, lándzsás útifű, fehér libaparéj, ballagófű, juhsóska, fűkeverék 1 (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék 2 (illatos borjúpázsit, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)
Macskaszőr/-hám, kutyaszőr, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), konídiumos gomba (Alternaria tenuis), élesztőgomba, parlagfűpollen, nyírfapollen, atkakeverék (D1,D2,D3,D71), fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, földimogyoró, szója, búzaliszt, kecsketej, tőkehal.
Bővebben a rovarcsípés allergiákról
A rovarcsípés hatására helyi és a szervezet egészét érintő reakciók is kialakulhatnak. A csípés helyétől és számától függően akár életveszélyes állapotba is kerülhet az, aki túlzott allergiát mutat a rovarcsípésekkel szemben.
A csípés helyén tapasztalható reakciók:
- fájdalom
- ödéma
- viszketés
- vérzés
- bőrpír
- csalánkiütés
Több szervrendszert érintő reakciók esetén előfordulhat:
- bőrkiütés
- nyelv-, ajak- és légúti duzzanat
- gégeödéma
- szapora, vagy éppen sípoló légzés
- nehézlégzés
- a vérnyomás leesése
- sokk
- eszméletvesztés
- légzésleállás

Vizsgálati Csomag: Méh, darázs, lódarázs, vagy európai papírdarázs csípését követő szisztémás allergiás reakció és/vagy a rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs) vizsgálat kettős pozitivitása esetén ajánlott a molekuláris allergia - rovarméreg panel II. (méh, darázs, lódarázs, európai papírdarázs) vizsgálat elvégzése az allergiát okozó rovar azonosítása céljából. A vizsgálat segítséget nyújt annak tisztázásában, hogy valóban fennáll-e a többes allergia, vagy keresztallergiáról van szó, melyik rovar mérge felelős az allergiáért, illetve melyik komponensre érdemes méreg-specifikus immunterápiát tervezni.
A vizsgálat allergiás reakció előrejelzésére nem alkalmas, ha csípésre még nem került sor korábban.
Egyedi Vizsgálat, A rovarméreg ellen a szervezetben speciális ellenanyagok termelődnek, melyek különböző reakciót válthatnak ki. A vizsgálat célja a méh és darázsméreggel szemben termelődő specifikus IgE ellenanyag kimutatása.
Hisztamin allergia
Epicutan tesztek
Kizárólag Epicután teszttel vizsgálható anyagok
- Magyar standard
- Fogászati allergének
- Kozmetikumok
Milyen allergének esetén alkalmazható hatékonyan az Epicutan-teszt?
Vegyi allergének
Fém allergia
Fogászati fémallergia
Latex allergia

Milyen időszakban javasolt az epicutan teszt elvégzése?
- Izzadás: a nyári melegben, izzadás következtében a bőrre felhelyezett tapaszok elmozdulhatnak, továbbá az izzadság feloldhatja a tesztanyagokat is, ezáltal pedig az eredmény nem lesz megbízható. A bőrt szárazon és tisztán kell tartani.
- Erős UV sugárzás: az epicutan teszt csak sérülés-, napozásmentes bőrre helyezhető fel (nem lehet lebarnult vagy leégett). Ennek oka, hogy az UV sugárzás hatással van a bőrre, irritálhatja azt, ennek következtében pedig a bőr reakcióképessége átmenetileg megváltozik, ami az eredmény pontatlanságához vezethet.
H2 kilégzéses teszt
Ezt kell tudni a hidrogén kilégzéses tesztekről
Hogyan működik a H2 kilégzéses teszt?
Milyen betegségeket segít diagnosztizálni a hidrogén (H2) kilégzési teszt?
Laktóz kilégzési teszt
Laktóz intolerancia (tejcukor érzékenység) abban az esteben alakul ki, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére, és a laktóz fogyasztása után a kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő.
Laktulóz kilégzési teszt
A laktulóz kilégzési teszt a vékonybélben kórosan elszaporodott, vastagbélből származó baktériumok kimutatására szolgál. Ezt az állapotot kontaminált vékonybél szindrómának (SIBO) nevezzük. A kórkép puffadással, hasi fájdalommal, hasmenéssel, székrekedéssel és korai teltségérzettel jár. Minden intolerancia vizsgálatot a laktulóz teszt elvégzésével kell kezdeni a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) kizárása céljából.
Fruktóz kilégzési teszt
A fruktóz hidrogén kilégzési teszt segítségével a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara vizsgálható. A felszívódási zavar fennállása esetén a gyümölcscukor emésztés nélkül kerül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd, ami fokozott gázképződéssel, puffadással, hasmenéssel, görcsös hasi fájdalommal jár.
Hogyan zajlik a H2 kilégzéses teszt?
Hogyan kell előkészülni a H2 kilégzés vizsgálatra?
A vizsgálat előtti napon (reggeltől) ne fogyasszon:
- Zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket (se főzve, se nyersen)
- Zsírral, olajjal készített ételeket, olajos magvakat
- Olyan ételt, melyben zöldség főtt
- Tejterméket, tejet vagy laktóztartalmú élelmiszereket
- Szénsavas italokat, gyümölcsleveket, illetve alkoholtartalmú italokat
- Kérjük ne dohányozzon!
Fogyasztható ételek, italok:
- Főzve, natúr sütve vagy párolva: szárnyas húsokat, felvágottakat, burgonyát, rizst, sonkát, halakat, tojást, tésztát
- Kizárólag laktózmentes felvágottakat, virslit, margarint
- Fehér lisztből készült pékáru
A vizsgálatot megelőző napon 19 óra után kérjük ne egyen semmit, 21 óra után pedig ne igyon.
A vizsgálat napján:
- A vizsgálat hossza maximum 3 óra hossza, melyre kérjük éhgyomorral érkezzen.
- A vizsgálat napján kérjük ne használjon szájápolási termékeket (szájvíz, fogkrém, rágógumi). Reggel felkelést követően fogkrém nélkül mosson fogat, majd a vizsgálat előtt ismételje meg szintén fogkrém nélkül.
- A rendszeresen szedett gyógyszereit, a vizsgálatot megelőzően ne vegye be, és kérjük ne dohányozzon.

Vizsgálat kiértékelése
A vizsgálat értékelése során megfigyelik és összehasonlítják az első mérés (alapérték) és a többi mérés eredményét és egymáshoz való viszonyát, valamint értékelik, hogy a betegnél megjelennek-e a laktóz- vagy fruktózérzékenységre jellemző tünetek, azaz a görcsös hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a puffadás és a hasmenés.
Adókedvezmény igénybevétele
Szakorvosaink