andoridlogo

Ultrahang

Az ultrahang vizsgálat a képalkotó módszerek között a legáltalánosabban alkalmazott módszer, mely gyorsan és pontosan tudja az emberi szöveteket vizsgálni.

A különböző szervek akusztikus sajátosságaik, hangvisszaverő képességük alapján különülnek el egymástól. Az eljárás lényege, hogy a vizsgálófejből (transducerből) kisugárzott hanghullámokat a különböző szövetek különböző mértékben nyelik el, illetve verik vissza. Egyes kórfolyamatok megváltoztatják a szervek hangvisszaverő képességét, ezáltal kimutathatóvá válnak.
Segítségével számos betegség felismerhető, illetve kizárható, így alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is. A vizsgálat jelentősége, hogy az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, semmilyen biológiailag károsító hatása nincs, így szükség esetén többször is megismételhető.
A különböző vizsgálatokhoz más és más frekvenciával működő, illetve más formájú, méretű vizsgálófejeket alkalmazunk, így igen széles körűen alkalmazható a diagnosztikában. Leggyakrabban hasi szervek betegségeinek gyors, pontos kimutatásához végezzük. Ezen kívül vizsgálhatók az emlők, a nyálmirigyek, a pajzsmirigy, az érrendszer (artériák, vénák), a nyirokcsomók, herék és gyakorlatilag az egész vázizomzat, az ízületek, lágyrészek, illetve a még nem záródott kutacsú csecsemők esetén az agy is.

Hasi ultrahang vizsgálat

A vizsgálat a máj, az eperendszer, a hasnyálmirigy, a lép és nyirokcsomók, a vesék és mellékvesék, valamint a kismedencében elhelyezkedő női és férfi nemi szervek áttekintését célozza. Megítélhetők az epe-, illetve vesekövesség, az eperendszer gyulladásos betegségei, a vesék gyulladásos és ürülési eltérései, a különböző szervek daganatai. A gyomor és bélrendszer fali eltérései csak korlátozottan vizsgálhatók, de ábrázolhatóságuk esetén további vizsgálómódszerek ajánlhatók a pontos diagnózis felállításához.

Előkészítés

A vizsgálatot a gyomor- és béltartalom, valamint a gázok jelenléte zavarja, emiatt éhgyomri állapot szükséges. 6 órával a beavatkozás előtt nem szabad étkezni, de a rendszeresen szedett gyógyszerek kevés vízzel bevehetők. A húgyhólyag és a környezetében lévő szervek vizsgálata akkor eredményes, ha a hólyag vizelettel jól telt, ezért a vizsgálat előtt 1-2 órával 4-5 dl folyadékfogyasztás (szénsavmentes víz) javasolt. Kávé, koffeintartalmú tea, tej, szénsavas italok fogyasztását mellőzni kell. Ha a vizsgált személy cukorbeteg, kérdezze meg a beutaló orvost, hogy a vizsgálat előtt bevegye-e a gyógyszerét, beadja-e az inzulinját, megeheti-e a reggelijét.
Examining mens knee with ultrasound machine
Young doctor is examining senior patient by using an ultrasound equipment in clinic

Emlő ultrahang vizsgálata

Az emlőben lévő elváltozások kimutatásában nagy pontossággal alkalmazható. Segítségével jól elkülöníthetők a folyadék tartalmú (cysták, tályogok) és a szöveti szerkezetű képletek. Megítélhető a behelyezett implantátum környezete. Jól vizsgálhatók a környéki, hónalji nyirokcsomók. A tapintható eltérések mellett akár néhány mm-es nagyságú daganatok is diagnosztizálhatók a rendelkezésünkre álló nagyfelbontású készülékkel. A kivizsgálás folyamán lehetőségünk van cytológia mintavételre, amely eredményét együtt értékelve az ultrahang által látott képpel legtöbb esetben végleges diagnózis állítható fel.
35 éves kor alatt az emlő első vizsgálati módszere, mivel ebben az életkorban az emlőszerkezet legtöbbször mirigy dús, emiatt ultrahanggal vizsgálható jól. Az emlő ultrahang vizsgálatát évente javasolt megismételni a 2 évenkénti mammográfiás szűrővizsgálat mellett is.

Pajzsmirigy és nyaki lágyrészek uh vizsgálata

A pajzsmirigy lebenyek nagyságának mérése, a mirigyállomány esetleges göbeinek felderítése. Pajzsmirigy túlműködés, vagy alulműködés gyanúja esetén színes Doppler vizsgálattal ellenőrizzük a keringést. A mellékpajzsmirigy megnagyobbodásával járó folyamatok felismerése. A nagy nyálmirigyek közül az áll alatti- és a fültőmirigy vizsgálata történik, nyálkövesség, gyulladás, jó- illetve rosszindulatú daganatok ismerhetők fel. Minden esetben valamennyi nyaki nyirokcsomó-terület részletes áttekintése történik, kóros nyirokmirigy felkutatására.

Végtagi artériák és vénák uh vizsgálata

Az érrendszer két leggyakoribb betegsége az artériás érelmeszesedés és a vénás trombózis. A két folyamat más-más érszakaszt érint, az okai is különböznek, de mindkettő érszűkületet okoz, súlyos esetben a keresztmetszet elzáródásával, az áramlás leállásával. Az artériás (verőér) szakaszon a színes doppler vizsgálat a meszesedések kiterjedését és a szűkületek mértékét, esetleges embólia jelenlétét tudja jól megítélni. A vénás szakaszon a trombózis jelenlétének gyors és biztos kimutatásában van nagy jelentősége. Megítélhetők a visszértágulatok, valamint a viszerek felületes gyulladásos folyamatai is.

Ízületi és lágyrész uh vizsgálata

Az ízületek szalagjainak, az inak, a rostos porcok, valamint az ízületi kóros folyadék gyülemlek (burzák, ízületi tasakok) és a környéki vázizmok vizsgálata. A test bármely részén a bőr alatti lágyrészben észlelt kóros elváltozások megítélhetők. Pl. lipomák (zsírdaganatok), egyéb terimék.

Here ultrahang vizsgálat

A hereállomány gyulladásainak és daganatainak, artériás keringésének (herecsavarodás) vizsgálata. E mellett a mellékherék elváltozásainak (ciszta, gyulladás), valamint a herezacskó ürterének (folyadékgyülem, heresérvek) és ereinek (visszértágulat) vizsgálata is megtörténik.

Szakorvosaink

Orvosi csapatunk első osztályú szakértelemmel és sokéves tapasztalattal büszkélkedhet, bizalmat teremtő személyes hozzáállással.

Dr. Takács Marianna

Radiológia

Dr. Pirschel Simone

Radiológia

Dr. Horváth Katalin

Radiológia

Vizsgálati árak

A nyaki és agyi UH árakat a neurológiai vizsgálatoknál találja

ÍGY MŰKÖDIK KEDVEZMÉNYKÁRTYÁNK

1. Fizessen elő!
2. Töltse le a Platán Magánklinika mobilapplikációt!
3. Foglaljon online vagy telefonon!
4. Érvényesítse a kedvezményt!

Kérjen visszahívást!

Kérjük, adja meg elérhetőségeit és kollégáink 48 órán belül keresni fogják a megadott telefonszámon!
Visszahivas