Hashimoto

Hashimoto thyreoditis étrendi kezelése

A Hashimoto betegség étrendi kezeléséről kérdeztük Szép Emma dietetikusunkat

A hashimoto betegség kezelésében a hormonpótláson kívül lényeges szerepe van az étrendi kezelésnek. Sokszor javasolnak szelén, cink, kalcium pótlást is, amit a megfelelő táplálkozással a legtöbb esetben lehet biztosítani. A betegséghez gyakran társulhatnak intoleranciák (cöliákia, laktóz intolerancia, stb.), emellett gyakoribb az inzulinrezisztencia és a diabétesz kialakulása is, ezért minden esetben a betegek egyéni érzékenységeit, betegségeit figyelembe kell venni a diéta összeállítása során. 

A Hashimoto diéta alapjai

Az étrend gerincét a rostokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag zöldségeknek és gyümölcsöknek kell adniuk. Kiegyensúlyozott, változatos, rendszeres étkezés kialakítása a cél. Napi 5 adag zöldség-és gyümölcs fogyasztása javasolt. A rendszeres, megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztás a megelőzésben is fontos szerepet játszik. A feldolgozott, finomított élelmiszerek, a cukrok, édességek, cukrozott italok fogyasztását javasolt minimalizálni, mivel ezek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása hízáshoz, magas vércukorszinthez vezethet. Az édességek, cukrozott élelmiszerek helyett természetes édesítőszerek fogyasztása javasolt (eritrit/stevia). A teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú köretek fogyasztása is jótékony hatású lehet a  hashimoto étrendjében. Ennek hátterében a vitamin- és ásványianyag tartalom, illetve az élelmi rostok jótékony hatásai állnak. Az élelmi rostok vizet kötnek meg, ezzel fokozzák a telítettség érzést, így szerepet játszhatnak a testsúly csökkentésében. 

Goitrogén zöldségek

A goitrogén zöldségek meggátolják a jód felszívódását, a jód pedig kell a pajzsmirigy egészséges működéséhez. A jód hasznosulásának gátlásával akadályozzák a T3 és T4 hormonok képződését, ezért nagy mennyiségben, nyersen nem ajánlott a fogyasztásuk. Ezek a zöldségek hőre bomlanak, így megfelelő hőkezelés/fermántálás után fogyaszthatóak. Goitrogén zöldségek: kelkáposzta, brokkoli, karfiol, fehérrépa, kelbimbó, köles, szójabab.

Vitaminok, ásványianyagok

Szelén 

A szelén esszenciális szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő működésében. Természetes formában megtalálható a teljes kiőrlésű termékekben, állati eredetű élelmiszerekben, halakban, tenger gyümölcseiben. 

Cink

A cink szükséglet kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással fedezhető. Az állati eredetű élelmiszerekben, húsokban, tojásban található nagyobb mennyiségben cink, így ezek rendszeres fogyasztása javasolt.

Kalcium

A pajzsmirigy hormonok a csontanyagcserére is hatással vannak, így érdemes odafigyelni a megfelelő kalciumbevitelre is. Abban az esetben, ha a tejtermékek fogyasztása nem okoz panaszt, a szükségletet egyszerű biztosítani. Ha laktóz intolerancia áll fent, javasolható a kalcium pótlás. Magas kalcium tartalmú élelmiszerek: tejtermékek, lazac, szardínia, chia mag, mandula, leveles zöldségek, zabpehely, stb.

Gluténmentes diéta

Hashimoto betegségben sokkal nagyobb esély van a cöliákia kialakulására. Abban az esetben, ha cöliákiát is diagnosztizáltak, minden esetben szigorú gluténmentességet kell tartani. Egyes kutatások alapján elmondható, hogy a hashimoto betegségben akkor is jótékony hatású lehet a gluténmentes étkezés, ha mellé nem társul cöliákia, mivel sok esetben csökkentek a panaszok, és javultak a laborértékek is. Egyelőre nincs egyöntetű szakmai vélemény a gluténmentes étrenddel kapcsolatban.

Tejmentes diéta

Csakúgy, mint a gluténmentes étkezésről, a tejmentes étrendről is megoszlanak a szakmai vélemények. Amennyiben a beteg panasz nélkül el tudja fogyasztani a tejtermékeket, nem indokolt elhagyni azokat az étrendből.

Amennyiben többet szeretne megtudni a témával kapcsolatban, vagy időpontot szeretne foglalni, keressen minket elérhetőségeinken!