sérvműtét

Sérvműtét a Platán Magánklinikán

A sérvek döntő hányada a hasfalat érinti, felnőtteknél a leggyakoribb típusú sérv a lágyéksérv.

A sérvek égő, szúró, éles fájdalmat okozhatnak, melyet elsősorban a hashártyára és a bélfodorra gyakorolt húzó erő okoz, ezek az idő előre haladtával növekszenek, esztétikai  panaszokat is okozva.

A sérvek – hasi, köldök vagy lágyék-  sebészi betegségek, melyekre a megoldásokat egyénre szabottan határozzuk meg.

Miért kell a sérvműtétet elvégezni?

  • A köldök sérvek égő, szúró, él fájdalmat okozhatnak, melyet elsősorban a hashártyára és a bélfodorra gyakorolt húzó erő okoz, ezek az idő előre haladtával növekszenek, esztétikai, higiénés panaszokat okozva. 
  • A sérvtömlő felett a bőr elvékonyodhat, elhalhat, spontán sipolyt képezve. 
  • A hasfali sérvek valós veszélye a sérv kizáródása.

Hogy készüljek a műtétre?

Legvalószínűbb, hogy a műtét napján érkezik majd intézetünkbe. 1-2 héttel a tervezett műtéti nap előtt elvégezzük a szükséges kivizsgálást, ami laborvizsgálatot, EKG-t, röntgent és szükség esetén aneszteziológiai vizsgálatot jelenthet.

Lesznek fájdalmaim a műtét után?

Ébredést követően várható, hogy bizonyos diszkomfort éri majd, mindent megteszünk, hogy ezt minimalizáljuk, illetve ha kialakult, akkor csillapítsuk.

A műtétet követően a metszés fájdalmas lehet, a műtét befejező lépéseként a sebet érzéstelenítjük. A metszések körül is lehet kellemetlenség, mely a fájdalomcsillapítók szedésével szintén jelentősen javulni szokott.

Műtét utáni teendők

A műtétet általában 6-8 órás megfigyelési idő követi, utána a beteg saját lábán, kísérővel, személygépkocsival elhagyhatja a klinikát. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, állandó ágynyugalom nem szükséges.

A megbeszélt kontroll vizsgálat alkalmával a varratszedésre kerül sor. A második kontroll négy hét múlva esedékes, ekkor már a gyógyult állapotot találjuk. Az átlagos gyógyulási idő kb. négy hét, ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető.

További információért és időpontért kérjük keressen minket elérhetőségeinken!